8.3.09

Kυριακή 8 Μάρτη - συγκέντρωση ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό [ανταπόκριση]


Το πρωινό της Κυριακής 8 Μάρτη ύστερα από κάλεσμα της «επιτροπής Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό», πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συγκέντρωση - συζήτηση, στα πλαίσια της προσπάθειας να ανοίξει το ζήτημα της κατασκευής των νέων αυτοκινητόδρομων σε κάθε γειτονιά και να γενικευτεί η αντίσταση των κατοίκων στους σχεδιασμούς ΥΠΕΧΩΔΕ κι εργολάβων.

Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και ορισμένοι συνοδοιπόροι μας στον αγώνα αυτό από άλλες γειτονιές, έλαβε χώρα στα σύνορα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης (κοντά στο ΚΥΤ), όπου σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί αναμένεται να κατασκευαστεί η είσοδος-έξοδος του κόμβου της Ηλιούπολης.

Αρχικά έγιναν κάποιες εισηγήσεις, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν τα σχέδια της κατασκευής των νέων αυτοκινητόδρομων, οι λόγοι που μας οδηγούν στον αγώνα για τη ματαίωσή τους και οι επιλεγόμενες μορφές δράσεις – στοχεύσεις. Παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα προς τους παρευρισκόμενους για πλαισίωση του αγώνα αυτού. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς από τους συμμετέχοντες κυρίως πάνω στο ζήτημα των στοχεύσεων του αγώνα. Επίσης κοινός τόπος των τοποθετήσεων αυτών ήταν το πρόταγμα για την προάσπιση του βουνού και η πεποίθηση ότι οι νέοι αυτοί αυτοκινητόδρομοι δεν πρόκειται να δώσουν ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό (και βέβαια ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε να αναζητηθεί στην ουσιαστική ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς).

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κλείσιμο του κεντρικού δρόμου (Ηρώων Πολυτεχνείου), κατά τη διάρκεια του οποίου μοιράστηκαν κείμενα στους οδηγούς και φωνάχτηκαν συνθήματα.

Η επόμενη συνέλευση στην οποία θα συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο των περαιτέρω δράσεων μας ορίστηκε για τη ερχόμενη Παρασκευή 13 Μάρτη στις 7.00 μμ στο δημαρχείο Ηλιούπολης.

[στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η επιτροπή Ηλιούπολης αποτελεί μία διαδικασία ανοιχτή στον καθένα που επιθυμεί να αγωνιστεί ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, συμμετέχοντας με ισότιμο τρόπο στη συνδιαμόρφωση λόγου και δράσης για το ζήτημα αυτό]

Επιπλέον είδηση:
Την περασμένη Πέμπτη (5/3) στο δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης συζητήθηκε το θέμα της Δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού (τμήμα των νέων αυτοκινητόδρομων). Πέρα από τη δημοτική αρχή (ξεκάθαρη στάση υπέρ του έργου), τους συμβούλους και εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ τοποθετήθηκαν και αρκετοί κάτοικοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς ένας από τους τελευταίους άρχισε να επιχειρηματολογεί κάνοντας λόγο για μια «συμμορία» που προωθεί το έργο και στην οποία συμμετέχει το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εργολάβοι αλλά και κάποιοι δήμαρχοι (π.χ. Ηλιούπολης) με τους συμβούλους τους, διακόπηκε από το προεδρείο, με αποτέλεσμα να οξυνθεί η κατάσταση και να εμφανίζονται και κάποιοι «βάλτοι» οι οποίοι άρχισαν να απειλούν τους αγωνιζόμενους κατοίκους. Με επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασιστεί η οριστική στάση του δήμου απέναντι στο έργο.

Μία ακόμα είδηση, η οποία σχετίζεται και με τις προαναφερόμενες απειλές: Την επόμενη του δημοτικού συμβουλίου εξαφανίστηκαν όλα τα πανό μας που είχαν αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της Ηλιούπολης (κάποια από αυτά καλούσαν στην προαναφερόμενη συγκέντρωση). [Το ίδιο είχε γίνει και την καθαρή Δευτέρα]. Ως απάντηση, την Παρασκευή το βράδυ, έπειτα από πρωτοβουλία ατόμων που συμμετέχουν στη «επιτροπή», αναποδογυρίστηκαν αρκετά από τα πανό του δήμου (για τα κούλουμα και για κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις) και γράφτηκαν πάνω τους συνθήματα – καλέσματα για τη συγκέντρωση. Το πρωί της Κυριακής εξαφανίστηκαν και αυτά (μαζί με αυτά της δημοτικής παράταξης Ηλίου-πόλις που καλούσαν (τη Δευτέρα) σε μια εκδήλωση για τους νέους αυτοκινητόδρομους. [θα ακολουθήσει σύντομα σχετική καταγγελία]

Δεν υπάρχουν σχόλια: