23.3.09

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό, στις 17/2 ανακοινώθηκαν από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τα σχέδια για την δημιουργία Νέων Αυτοκινητόδρομων στην Αττική, τμήμα των οποίων αποτελεί και η «νέα περιφερειακή Υμηττού». Η απόφαση τους αυτή προβάλλεται ως η μοναδική λύση για τα οξυμμένα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η πόλη μας ζει έντονα το πρόβλημα της υπερτοπικής και τοπικής κυκλοφορίας ίσως στην πιο ακραία της μορφή.

→ Ποιοί αποφάσισαν η Κατεχάκη να γίνει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην πόλη;
→ Ποιοί αδιαφόρησαν και σήμερα το πρόβλημα καταλήγει να αφορά όλη την Άνω Ηλιούπολη
(Σ.Βενιζέλου, Αρχιμήδους, ακόμα και τα στενά γύρω από το βουνό);
→ Γιατί δεν υπάρχουν Μ.Μ.Μ. από την ευρύτερη περιοχή προς την Πανεπιστημιούπολη -
Νοσοκομεία κλπ. ;
→ Γιατί δεν έχουν παρθεί μέτρα ελάφρυνσης του κυκλοφοριακού φόρτου (μονοδρομήσεις,
υπόγειες διαβάσεις, λεωφορειόδρομοι κλπ.) ;

Είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που δείχνουν εγκληματική αδιαφορία.

Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν καταργούν την Κατεχάκη, καθώς η κυκλοφοριακή αποφόρτιση μόλις που θα φτάνει το 20-25%, ενώ βάσει της ετήσιας αύξησης των Ι.Χ., σε 4-5 χρόνια θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα. Δημιουργούν νέα μεγαλύτερα προβλήματα. Καταστρέφουν τον Υμηττό, το οικοσύστημα, την χλωρίδα και την πανίδα του, συμπληρώνοντας το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών, που κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν. Κόβουν το βουνό επιφα-νειακά στο ανατολικό του τμήμα. Στα πιο πολυσύχναστα σημεία του για αναψυχή και πράσινο (Σακέτα, Αγία-Μαύρα, Προφήτη Ηλία) προβλέπονται τεράστιοι ανισόπεδοι κόμβοι-διόδια. Επιβαρύνουν με ημικόμβο την ήδη πληγμένη περιοχή γύρω από το ΚΥΤ. Θα δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον με νέα υπερτοπική κυκλοφορία, καυσαέρια και ηχορύπανση.

Περισσεύει η κοροϊδία, όταν Υ.Π.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. και δημοτική αρχή κάνουν λόγο για περιβαλλοντολογικά ευαίσθητο έργο που θα λύνει και το πρόβλημα της Κατεχάκη. Στην ουσία οι εργολάβοι θα κερδίσουν από τα νέα διόδια, μιας και το έργο θα είναι συγχρηματοδοτούμενο (Σ.Δ.Ι.Τ.), ενώ σχεδιάζεται επιχειρηματική δραστηριότητα στο πρώην αεροδρόμιο.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ
Η ταύτιση τους με τα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα θα καταστρέψει τον Υμηττό.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει ξεκάθαρα να πουν ΟΧΙ στους νέους αυτοκινητόδρομους. Να σταματήσουν να ταυτίζονται με τις επιλογές του Υ.Π.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. Οι λαϊκίστικες και τοπικιστικές απόψεις να πάψουν να αποτελούν άλλοθι για την καταστροφή του βουνού. Οι Ηλιουπολίτες και οι Ηλιουπολίτισσες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και αναλογιζόμενοι την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία, τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους, να μην αφήσουν να καταστραφεί ο Υμηττός .

Η λύση δεν μπορεί να είναι η ίδια η λογική που δημιούργησε το πρόβλημα!
→ Ι.Χ. - δρόμοι - Ι.Χ. - δρόμοι - Ι.Χ. - δρόμοι κ.ο.κ.
Προτεραιότητα σε αξιόπιστα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσα σταθερής τροχιάς, μετρό, λεωφορειόδρομους, ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους. Φαίνεται απλό αλλά ουτοπικό, όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος του έργου (1,6 δις €) αντιστοιχεί σε 16 σταθμούς μετρό είναι πραγματοποιήσιμο.

ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΣ - ΟΥΤΕ ΚΟΜΒΟΣ - ΟΥΤΕ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Χ. – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Μ.Μ.Μ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: