28.2.09

2 ΜΑΡΤΗ 2009 - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ [ανταπόκριση]

Κατά τη φετινή Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που δραστηριοποιούνται μέσω της «επιτροπής Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό» μία σειρά κινήσεων αντιπληροφόρησης.

Το κύριο μέρος των δράσεων αυτών έλαβε χώρα στην πλαγιά του Υμηττού στο ύψος της Ηλιούπολης, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός διοδίων της «νέας περιφερειακής Υμηττού» [πρόκειται για ένα τμήμα των νέων αυτοκινητόδρομων το οποίο θα είναι εξολοκλήρου επιφανειακό – για 1 χιλιόμετρο – και πρόκειται να καταστρέψει ολοκληρωτικά την ευρύτερη περιοχή]

Προκειμένου να καταδειχθεί το μέγεθος της καταστροφής, σηματοδοτήθηκε με την ερυθρόλευκη ταινία των έργων το κομμάτι (1 χλμ) που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μετωπικό σταθμό διοδίων. Στις σημειώσεις που συράφτηκαν πάνω στην ταινία υπήρχε το ερώτημα «τελευταία κούλουμα στον Υμηττό;» κι επίσης αναγράφονταν «προσεχώς διόδια» και «επιφανειακή χάραξη Περιφερειακής Υμηττού». Ως προς αυτό (τελευταία κούλουμα…) αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα της «περιφραγμένης» αυτής περιοχής ήταν γεμάτο από άτομα που είχαν ανέβει στο βουνό για το πέταγμα του χαρταετού.

Παράλληλα τόσο στη μία είσοδο προς το βουνό (τέρμα Σοφοκλή Βενιζέλου) όσο και στο σημείο όπου ελάμβανε χώρα το γλέντι του δήμου και των συλλόγων (μπροστά από τον προφήτη Ηλία) είχαν αναρτηθεί αρκετά πανό καθώς και τα σχέδια της νέας περιφερειακής. Μοιράστηκαν αρκετά κείμενα και άνοιξαν αρκετές συζητήσεις για τον αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους . Επίσης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι χοροί και αμέσως μετά από τις ομιλίες του δημάρχου και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, επιχειρήσαμε να πάρουμε το λόγο. Καθώς έπειτα από κάποιες διαμάχες δεν καταφέραμε να τους αποσπάσουμε το μικρόφωνο, περιοριστήκαμε στο να καταγγείλουμε με δυνατή φωνή τη στάση τους (να μην αναφέρουν τίποτα για το έγκλημα που σχεδιάζεται λίγα μέτρα παραδίπλα, να μην αφήνουν να ακουστεί μία φωνή που θα χάλαγε ίσως τη φιέστα τους και να κατεβάζουν τα πανό που είχαν αναρτηθεί για τα ζητήματα του Υμηττού από την προηγούμενη στο χώρο) και να απευθύνουμε καλέσματα για τις προσεχείς δράσεις μας [αναφέρονται παρακάτω].

Επίσης, αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκαν κείμενα και σε μια ακόμα πλαγία του βουνού, όπου βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι, στο ύψος της Αργυρούπολης. Επιπλέον, σε μια ακόμα πολυσύχναστη πλαγιά στο ύψος της Ηλιούπολης προς Καρέα, από την προηγούμενη, είχαν γραφτεί αρκετά συνθήματα και είχαν κολληθεί κείμενα και αφίσες και χαρτοπανό . Κάτι αντίστοιχο έγινε και σε ένα σημείο εντός της Ηλιούπολης (Χαλικάκι), όπου δήμος και σύλλογοι διοργάνωναν γλέντι. Κι εδώ οι άνθρωποι του δήμου κατέβασαν τα πανό που είχαν αναρτηθεί.

Τέλος, από την πληροφόρηση που έχουμε ένα μέρος των συνοδοιπόρων μας στον αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους βρέθηκε για μια ανάλογη δράση σε μια ακόμα πλαγιά του βουνού, στο ύψος του Βύρωνα , όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου (Σακέτα)το κείμενο που μοιράστηκε:
...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ;

Στις 17 Φλεβάρη έγινε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η τελική παρουσίαση
των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής, κύριο μέρος των οποίων αποτελεί ένα
εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητόδρομων πάνω και μέσα στον Υμηττό. Συγκεκριμένα, το ένα τμήμα τους, η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, υπογειοποιημένη στο μεγαλύτερο τμήμα της, θα περνά πάνω από Καισαριανή, Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και διαμέσου του Ελληνικού θα φτάνει ως την λεωφόρο Ποσειδώνος. Κατά μήκος της έχουν τοποθετηθεί και μία σειρά κόμβων σύνδεσης με το υπάρχον οδικό δίκτυο, εκ των οποίων ένας τεράστιος ανισόπεδος βρίσκεται στο ύψος του Βύρωνα (Α/Κ Σακέτα, βλ. πυρκαγιά 2007), ένας δεύτερος στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης κι ένας τρίτος στα όρια Αργυρούπολης – Ελληνικού. Στο ύψος της Ηλιούπολης, από την Αγία Μαύρα μέχρι και τον Προφήτη Ηλία, λίγα μέτρα από τα σπίτια της περιοχής, σχεδιάζεται ένας υπέργειος μετωπικός σταθμός διοδίων. Επιπλέον, μία μεγάλη σήραγγα που θα διαπερνά καθέτως το βουνό θα ενώνει τη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου (στο ύψος του Α/Κ Σακέτα) με τα Μεσόγεια. Από τον κόμβο Μεσογείων ένας ακόμα εξολοκλήρου επιφανειακός αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει την ανατολική (και δασώδη) πλευρά του Υμηττού και θα καταλήγει στην Αγία Μαρίνα (στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα). Επίσης, από τον Α/Κ Σακέττα ένας ακόμα οδικός άξονας, υπέργειος στο μεγαλύτερο τμήμα του, περνώντας από δασώδεις εκτάσεις φτάνει ως την Ούλωφ Πάλμε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ακολουθεί δίμηνη διαβούλευση, κατά τον Μάη αναμένεται η δημοπράτηση του έργου και με το τέλος του χρόνου θα έχουν καταλήξει και σε μια ανάδοχο εταιρία. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο στο σύνολό του το 2014.

Παράλληλα, και σε άμεση συσχέτιση με το παραπάνω έργο, από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προωθείται σχέδιο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος περί προστασίας του Υμηττού, με το οποίο ο Υμηττός χάνει το δασικό του χαρακτήρα και υποβιβάζεται σε «αστικό πάρκο», ενώ νομιμοποιούνται οι υπάρχουσες αυθαιρεσίες και αφήνεται περιθώριο για νέες.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η συνειδητοποίηση των διαφόρων πτυχών των σχεδιασμών αυτών του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων μας οδηγεί σε έναν αδιαπραγμάτευτο αγώνα για τη ματαίωσή τους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής αυτών των νέων αυτοκινητόδρομων, θα είναι σημαντικότατες ιδίως στα επιφανειακά τμήματά τους. Το οικοσύστημα του βουνού αναμένεται να γνωρίσει τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις ίδιες τις ζωές μας. Ακόμα και στην ίδια την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου γίνονται ξεκάθαρες αναφορές σε επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, στη διατάραξη του υδροφόρου ορίζοντα και στην αποξήρανση και μόλυνση του εδάφους. Βέβαια, οι σχεδιαστές του έργου θα κάνουν λόγο για κάποια «αποκατάσταση», όπως ήδη κάνουν λόγο για κάποιες επεμβάσεις που δε θα είναι ορατές και για δεντροφυτεύσεις, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι το βουνό είναι ένα «κάδρο» και όχι τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Επίσης, οι νέοι αυτοί αυτοκινητόδρομοι έρχονται να αλλοιώσουν τελείως και την ίδια τη φυσιογνωμία του βουνού. Ο Υμηττός θα πάψει να λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και κοινωνικής συνεύρεσης των κατοίκων. Η πρόσβαση σε πολυσύχναστα ως σήμερα τμήματά του θα είναι από δυσχερής έως αδύνατη. Ειδικά στα τμήματα της επιφανειακής χάραξης των νέων δρόμων αναπόφευκτα θα υπάρξουν νέες οικιστικές επεκτάσεις, περαιτέρω εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγές στις χρήσεις γης. Κι έτσι το βουνό από ελεύθερος και δημόσιος -ανοιχτός σε όλους- χώρος θα μετατραπεί σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΦΑΣΗ


Ένα καίριο ζήτημα που επίσης προκύπτει είναι και οι επιπτώσεις στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων και την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τους νέους αυτούς αυτοκινητόδρομους επιτυγχάνεται η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων. Με τη δυτική περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού, για παράδειγμα, αναμένεται να απαλλαχθεί η Ηλιούπολη από τη διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία. Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να υποβαθμίσουε το πρόβλημα αυτό. Ωστόσο, η λύση του κυκλοφοριακού είναι μάταιο να αναζητείται στις ίδιες τις λογικές που το δημιούργησαν και το οξύνουν, όπως αυτή της πριμοδότησης της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου. Περισσότερος χώρος για τα αυτοκίνητα συνεπάγεται αύξηση των αυτοκινήτων και της κυκλοφορίας. Επομένως, αυτοί οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μόνο ως προσωρινή λύση θα μπορούσαν να θεωρηθούν, όπως υποστηρίζεται ευρέως και από τους συγκοινωνιολόγους. Τρανό παράδειγμα άλλωστε αποτελεί η Αττική Οδός, που λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της, μπλοκάρει ολοένα και συχνότερα. Από την άλλη πλευρά, ο υφιστάμενος βεβαρημένος οδικός άξονας Αλίμου-Κατεχάκη δεν καταργείται. Αντίθετα, κάποιοι σημερινοί δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας αναπό-φευκτα θα μετατραπούν σε πέρασμα για τα ΙΧ των νοτίων προαστίων, καθώς οι κόμβοι της νέας περιφερειακής λεωφόρου θα αποτελούν πόλο έλξης υπερτοπικής κυκλοφορίας. Κι έτσι θα έχουμε τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, με αυτούς που προπαγανδίζουν υπέρ της κατασκευής των αυτοκι-νητόδρομων αυτών να πιέζουν για νέα παρεμφερή έργα (νέους οδικούς άξονες, διαπλατύνσεις).

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ
Το γεγονός ότι οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί θα κατασκευαστούν υπό καθεστώς σύμπραξης δημόσιου–ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα τους εκμεταλλεύεται οικονομικά (με την είσπραξη των διοδίων) η ανάδοχος εταιρία απογυμνώνει τον ισχυρισμό τους ότι το κύριο μέλημά τους είναι το δημόσιο συμφέρον. Δε θα αποτελούν μία δημόσια υποδομή, αλλά μία ακόμα κερδοφόρα επένδυση. Κι έτσι το μόνο πρόβλημα που τελικά θα επιλύουν είναι αυτό της αποδοτικής επένδυσης των κεφαλαίων, εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του ιδεολογήματος της «ανάπτυξης» που επιβάλλεται από την πολιτική και οικονομική εξουσία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας υποθηκεύοντας την ίδια μας τη ζωή.

ΠΕΡΙ ΑΞΙΩΝ
Επιχειρώντας ορισμένες μόνο αξιολογικές κρίσεις επί του έργου, πίσω από το πρόταγμα για γρήγορη μετακίνηση διακρίνουμε το επιβαλλόμενο στις μέρες μας μοντέλο ζωής «σπίτι-δουλειά-κατανάλωση».
Επίσης, το πρόταγμα για την προστασία του περιβάλλοντος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμερίζεται έναντι αυτού της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που εν καιρώ κρίσης, προβάλλεται ως ένα στοιχείο που καθιστά το όλο έργο πολύτιμο.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Και καθώς η κύρια πρόφαση με την οποία επιχειρείται να επιβληθεί το έργο αυτό είναι η επίλυση του κυκλοφοριακού, δε θα σταματήσουμε να εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι η μόνη λύση του εντεινόμενου αυτού προβλήματος, που προτάσσεται ευρέως και από τους συγκοινωνιολόγους και η οποία έχει δοκιμαστεί επιτυχώς και στην πράξη [και βέβαια παραμερίζεται από όσους πιέζουν για την κατασκευή των δρόμων αυτών], είναι η ουσιαστική προώθηση της μετακίνησης με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλων μέσων εναλλακτικών του ΙΧ όπως τα ποδήλατα και τα ίδια μας τα πόδια για τις κοντινές αποστάσεις .

Ο μόνος δρόμος για εμάς, ως κάτοικοι, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αποφεύγοντας την ανάθεση του αγώνα στους κάθε είδους αντιπροσώπους να αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την προάσπιση του Υμηττού και των γειτονιών μας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η επιτροπή μας, η οποία είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο για την κλιμάκωση του αγώνα και την τελική νίκη ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους. Κάποια βήματα έχουν ήδη γίνει: κινήσεις αντιπληροφόρησης, παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια, κινητοποιήσεις και ανοιχτές-δημόσιες συζητήσεις.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Κυριακή 8 Μάρτη - 11.00 το πρωί
στη συμβολή των οδων Ηρώων Πολυτεχνείου - Αργυρουπόλεως και οδού θράκης (πλησίον Κ.Υ.Τ.)
.
επιτροπή Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό

1 σχόλιο:

alexiadis είπε...

Ακομα δεν εχω καταλαβει ποια ειναι η προταση σας για τον υπαρχον δρομο που κοβει την Ηλιουπολη στα δυο .Εκτος και αν δεν σας ενδιαφερει αφου ισως δεν περναει εξω απο την πορτα σας,γιατι το να περνουμε τα Μεσα Μαζικης Μεταφ. και τα ποδηλατα και τα ποδια μας ξερετε και εσεις οτι δεν ειναι απαντηση.