26.3.09

Θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους...



Για το απόγευμα της 23ης Μάρτη είχε καλεστεί από το «Δήμο Ηλιούπολης» μία συγκέντρωση ΥΠΕΡ της νέας περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού (τμήμα ενός δικτύου αυτοκινητόδρομων μέσα και πάνω στο βουνό και στις περιοχές γύρω από αυτό).
Ιδού και το σχετικό δελτίο τύπου:


19.3.09
Συγκέντρωση - Συζήτηση για την Περιφερειακή
Ύστερα από την δημοσιοποίηση των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Περιφερειακή Υμηττού, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου σας καλεί όλους σε ανοιχτή συγκέντρωση τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009 και ώρα 6.00 μ.μ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Αναστάσεως (Κατεχάκη και Αναστάσεως).


Ως άνθρωποι που αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατασκευή του προαναφερόμενου έργου [στο σύνολό του] θεωρήσαμε απαραίτητη την παρουσία / παρέμβασή μας.
Το σημείο συγκέντρωσης που επιλέχθηκε δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για ένα από τα περάσματα της Αλίμου – Κατεχάκη από την Ηλιούπολη. Η ύπαρξή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους. Οπότε εκεί είναι αρκετά πρόσφορο το έδαφος για την προπαγάνδιση υπέρ της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό. Άλλωστε, οι νέοι αυτοί δρόμοι «υπόσχονται» να απαλλάξουν την Ηλιούπολη από την υπερτοπική κυκλοφορία...
Οπότε, πέρα από το προφανές, το να βρισκόμαστε με κάθε τρόπο απέναντι σε αυτούς που προωθούν το έργο, η παρέμβαση μας εκεί είχε ως σκοπό να σπάσουμε την άθλια προπαγάνδα του υπεχωδε και των εργολάβων που αναπαράγεται ευθέως από το δήμαρχο, τους συμβούλους του και σε γενικές γραμμές και από τους επικεφαλείς των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων. [εκτενής αναφορά στις θέσεις τους στη συνέχεια]
Τα όργανα άρχισαν από νωρίς, όταν κάποιοι τύποι του δήμου και σύμβουλοι κίνησαν να ζητήσουν το λόγο από τους ανθρώπους της «επιτροπής Ηλιούπολης» που αναρτούσαν πανό στο χώρο της συγκέντρωσής «τους», όπως έλεγαν οι του δήμου. Και καθώς τα πανό αυξάνονταν άρχιζαν να λένε «όσα βάλατε βάλατε… κανένα παραπάνω». Ώσπου κατέληξαν σε κάτι πιο ενδιαφέρον: «ξεπερνάτε τα όρια… με αγώνα κρατάω τους δικούς μας… συνεχίστε έτσι… και θα τους αφήσω ανεξέλεγκτους».
Ασφαλώς και όλα τα πανό αναρτήθηκαν.
[να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες τα διάφορα πανό ενάντια στους αυτοκινητόδρομους διαρκώς «εξαφανίζονταν»… και βέβαια ανάλογες ήταν και οι απαντήσεις… αναποδογύρισμα και γράψιμο στα πανό του δήμου ή απλή παραποίηση αυτών» ]
Επίσης μοιράστηκαν κείμενα και στήθηκαν πηγαδάκια με κάποιους από τους κατοίκους που είχαν προσέλθει. Την προηγούμενη είχε μοιραστεί πόρτα-πόρτα κι ένα κείμενο που αναφέρονταν ειδικά στα της συγκεκριμένης γειτονιάς.
Ώσπου ξεκίνησαν οι ομιλίες. Ο λόγος δόθηκε στο δήμαρχο και στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Πιο μετά σε κάποιους ακόμα της δημοτικής αρχής. Στη συνέχεια, είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όσοι άφηναν το όνομα τους σε μία που ενημέρωνε το ποιος μίλαγε κάθε φορά. Έτσι μίλησαν και ορισμένοι (κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν και στην επιτροπή Ηλιούπολης) που επιχειρηματολόγησαν ενάντια στα σχεδιαζόμενα οδικά έργα. Στη λίστα είχαν μπει και δυο ακόμα ανθρώποι από την επιτροπή Ηλιούπολης. Ωστόσο, καθώς οι του δήμου δεν έβλεπαν και με τόσο καλό μάτι την παράθεση επιχειρημάτων ενάντια στο έργο, θέλησαν να το κλείνουν κι έπειτα από έναν εμβόλιμο δημοτικό σύμβουλο που μίλησε θα έβαζαν το δήμαρχο, τον Αναγνώστου, να δευτερολογίσει και να κλείσει τη «συζήτηση». Κάτι τέτοιο όμως δε θα έμενε αναπάντητο. Με το που ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος ανεβήκαμε κι εμείς παρά την προσπάθεια κάποιων περίεργων τύπων (μαζί τους και αυτός που μας απειλούσε λίγο πιο πριν) να μας απωθήσουν. Ο δήμαρχος τελικά αναγκάστηκε να την κάνει από το βήμα (πήρε και το μικρόφωνο μαζί του). Τότε κάποιος από εμάς έμεινε πάνω και τοποθετήθηκε με μια ντουντούκα (κι ενώ τα σπρωξίδια με τους περίεργους συνεχίζονταν). Ανάμεσα σε άλλα, έγινε και δημόσια καταγγελία για τις απειλές που είχαν εξαπολυθεί προηγουμένως. Μάλιστα προσκλήθηκε και αυτός που τις εξαπόλυσε να τις επαναλάβει δημοσίως, αλλά δίχως ανταπόκριση.
Και κάπως έτσι τέλειωσε και αυτή η προσπάθεια του δήμου να κάνει τους κατοίκους συνένοχους στη σχεδιαζόμενη λεηλασία του βουνού.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι όσο έχουν τέτοια στάση, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους.
.
για τη δημοσίευση της παραπάνω ανταπόκρισης στο athens indymedia και περισσότερες φωτογραφίες: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1009068

Δεν υπάρχουν σχόλια: