25.10.09

Οκτώβρης 2009 - ενημέρωση για εξελίξεις

.
από την πλευρά της κυβέρνησης:

Έπειτα από τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη και την κυβερνητική αλλαγή, αυτό που είναι σκόπιμο να αναφερθεί είναι ότι για τα ζητήματα των νέων αυτοκινητόδρομων, του ΠΔ «προστασίας» του Υμηττού και του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας-Αττικής, ο ρόλος ενός εκ των προταγωνιστών, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, πλέον), περνά σε δύο νέα υπουργεία, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (με υπουργό την Τίνα Μπιρπίλη) και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (με υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα).

Ακολουθεί μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη στάση, σε επίπεδο δηλώσεων τουλάχιστο, των δύο νέων υπουργείων – και της νέας κυβέρνησης.

Για τη θέση του Ρέππα /από δημ. της ελευθεροτυπίας (Χ.ΤΖ., 21/10/09):

«Εμμέσως και με κάποιες λεπτές διαφοροποιήσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος, άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το θέμα των νέων αυτοκινητόδρομων της Αττικής στα Μεσόγεια και τα νότια προάστια, που έχουν συναντήσει την καθολική αντίδραση δήμων και φορέων. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι δόθηκε πολύμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής διευκρινίσεων, που έληγε τον Φεβρουάριο. Με αυτό τον τρόπο δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο κ. Σουφλιάς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αιτήματα, χωρίς όμως να αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών και βελτιώσεων.»

Από συνέντευξη τύπου Τ.Μπιρμπίλη (22/10/09):

«Η δική μας άποψη είναι ότι πρώτα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον της Αττικής και μετά να σχεδιάσουμε τους οδικούς άξονες. Με αυτή τη λογική θα ξαναδούμε, και το τονίζω, χωρίς ν’ ακυρώνουμε τη δουλειά που έχει γίνει, θα ξαναδούμε όμως όλο το ρυθμιστικό σχέδιο από την αρχή. Θ’ ανακοινώσουμε πολύ σύντομα και μια μικτή Ομάδα Εργασίας η οποία μαζί με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα δουλέψει πάνω σε αυτή την πρόταση.»

Απάντηση στην ερώτηση «…σχετικά με το Ρυθμιστικό. Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για μεγάλα οδικά έργα για μεγάλους οδικούς άξονες και διαγωνισμοί. Τι θα γίνει με αυτούς;»: «Αυτό θα το δούμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών. Δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι, αυτό που θέλουμε εμείς πάντως και γι' αυτό η πολιτική κατεύθυνση που θα δοθεί είναι ότι δεν μπορεί οι κυκλοφοριακοί όγκοι να καθορίζουν τους οδικούς άξονες και οι κυκλοφοριακοί όγκοι και οι οδικοί άξονες να καθορίζουν την επέκταση της πόλης. Πρέπει να βάλουμε άλλα κριτήρια. Αυτό και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε.»

αναμένουμε ενημέρωση για την όποια τελική(;) θέση των παραπάνω και για το πως θα κινηθούνε (ενδεχόμενες ή μη διαφοροποιήσεις από τους "σχεδιαμούς Σουφλιά", νέα(;) χρονοδιαγράμματα κτλ) _ θα υπάρξει άμεση ενημέρωση εδώ

.

από την πλευρά των αντιστεκόμενων:

παράλληλα με τις όποιες κινήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από καιρό και σαφώς συνεχίζονται, το καιρό αυτό μεθοδεύεται η προσφυγή στο ΣτΕ για το ζήτημα των αυτοκινητόδρομων από όσες ομαδοποιήσεις έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

από ενημέρωση από ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ:

"Προωθούμε την διαδικασία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και προκηρύχθηκε η δημοπράτηση των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό" [...και καλούμε σε Δημόσια Συζήτηση την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 10.30 π.μ στο Δημαρχείο Καισαριανής]

από την ίδια πηγή: Προσφυγή στο ΣτΕ θα κάνουν επίσης, οι Δήμοι Ελληνικού, Καισαριανής, Αλίμου και Αργυρούπολης και ενδεχομένως και άλλοι φορείς.

Κοινή επιστολή σε Μπιρμπίλη και Ρέπα για την προστασία του Υμηττού

Κοινή επιστολή από διάφορους φορείς προς στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αντίθεση στα σχέδια του πρωην υπουργού Γιώργου Σουφλιά και αίτημα για το πάγωμα των διαδικασιών που αφορούν τα σχέδια για τον Υμηττό και την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων.

http://epitropilioupolis1.blogspot.com/2009/10/blog-post.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: