26.4.09

26/4: πορεία-οδοιπορικό από την Ηλιούπολη προς τον Υμηττό ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους [μία ανταπόκριση]


Σήμερα, Κυριακή 26 Απρίλη, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα [2 ξεχωριστά]

της «επιτροπής Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό» για πορεία

και της διαδημοτικής συντονιστικής επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, της δημοτικής παράταξης «Ηλίου-πόλις Ανθρώπινη Πόλη»,του «Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης», της «KI.Π.Η - Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», του «Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης», της «Ιωνικής Πολιτιστικής Στέγης» και της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» [σημείωση: κάποιοι από τους φορείς αυτούς διαφωνούν μερικώς στο σχεδιασμό για τους νέους αυτοκινητόδρομους] για οδοιπορικό

300 άτομα περίπου πορεύτηκαμε από την Αγία Μαύρα της Ηλιούπολης προς την πλαγιά του Υμηττού, όπου σύμφωνα με τα σχέδια των νέων αυτοκινητόδρομων πρόκειται να τοποθετηθεί ο μετωπικός σταθμός διοδίων [1 χλμ επιφανειακής χάραξης].

Στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης (Αγία Μαύρα) είχαν αναρτηθεί αρκετά πανό, τα σχέδια των νέων αυτοκινητόδρομων, σχετικά δημοσιεύματα και φωτογραφίες από παλιότερες κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις.

Λίγο μετά τις 11.00 πήραμε το δρόμο προς το βουνό. Κινούμενοι αρχικά σε έναν ανηφορικό ασφαλτόδρομο (δίπλα στα σπίτια) και στη συνέχεια μέσω ενός χωματόδρομου, φτάσαμε σε ένα σημείο της πλαγιάς από όπου φαινόταν μεγάλο τμήμα του βουνού που προβλέπεται να καταστραφεί. Από μερίδα του κόσμου που βρισκόταν πέριξ του μπλοκ της επιτροπής Ηλιούπολης φωνάχτηκαν αρκετά συνθήματα, όπως ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΑ ΔΕ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ - ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΚΡΙΒΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ , ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ - ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ - ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ - ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝΕ ΩΣ ΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ,...

Αφού έγινε (μέσω ντουντούκας) μια εκτενής αναφορά στα σχέδια των νέων αυτοκινητόδρομων και στο σκεπτικό της εναντίωσης σε αυτά και παρουσιάστηκε το μέγεθος της καταστροφής, ακολούθησαν κάποιες σχετικές τοποθετήσεις.

Μετά τις τοποθετήσεις κατατέθηκε ανοιχτά μια πρόταση που είχε συζητηθεί σε αρκετά «πηγαδάκια», για συνέχιση της πορείας από όσους συμφωνούσαν (και είχαν δυνάμεις) προς το κέντρο της πόλης, μετά την επιστροφή μας στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης.

Έτσι, γύρω στα 50 άτομα κατευθυνθήκαμε, φωνάζοντας συνθήματα, περνώντας και από το δημαρχείο, προς την κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης. Ακριβώς πριν την πλατεία έγινε και μια στάση και ενημέρωση, στην «παλιά» παιδική χαρά, όπου στα πλαίσια της ανάπλασης εξαφανίστηκαν αρκετά μεγάλα δέντρα. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο. Εκτός από τα προαναφερόμενα συνθήματα φωνάχτηκαν και τα ακόλουθα: ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΟΝΤΑ - Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ - ΑΝΕΒΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΠΟΛΕΜΟ) ΚΑΙ ΠΑΛΙ,…

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και κάποιοι συναγωνιστές από άλλες γειτονιές (Γλυφάδα, Άλιμο, Αργυρούπολη, Βύρωνα, Καισαριανή,…).

Το επόμενο ραντεβού (για τα της Ηλιούπολης τουλάχιστο) δόθηκε για την ερχόμενη Τρίτη 28/4 στις 7.00 μμ στο δημαρχείο Ηλιούπολης, όπου το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης θα συνεδριάσει για μια τελική απόφαση για τους νέους αυτοκινητόδρομους και το ΠΔ «προστασιας» του Υμηττού.


περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1022187

Δεν υπάρχουν σχόλια: